Faaliyetlerimiz

ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ 2021 YILI FAALİYETLERİ

-24.02.2021 tarihinde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, yükseköğrenimde eğitim gören engelli öğrencilerin eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımını destekleyecek politikalar geliştirmek amacıyla planlanan “Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimleri” toplantısına Üniversitemizi temsilen Dr. Öğr. Üyesi Feyzan CANKURTARAN ve Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Kaya ERTEN katılmıştır.

ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ 2020 YILI FAALİYETLERİ

-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik ile Hemşirelik Bölümlerindeki toplam 2 engelli öğrencinin talepleri doğrultusunda 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile ilgili öğrencilere sınavlarda ek süre verilmiştir.

-Yükseköğrenim Kurulu Başkanlığı’nın 09.11.2020 tarihli yazısı ile Üniversitemizden istenen yükseköğrenim kurumlarının engelli öğrenci ve personel sayıları ile pandemi sürecinde engelli öğrencilere yönelik uygulamaların tespitine yönelik anket Engelli Öğrenci Birimimizin bağlı olduğu Rektör Yardımcılığı tarafından doldurulmuştur.

-10.11.2020 tarihinde “Engelli Öğrenci Birimi Yönergesi” Üniversitemiz Senatosunda kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

-10.11.2020 tarihinde Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından görevlendirilen Engelli Öğrenci Birimi 17.12.2020 tarihinde 2020-2021 eğitim-öğretim yılının ilk toplantısını yapmıştır. Toplantıda Engelli Öğrenci Birimi Başkanı Prof. Dr. A. Zeki YILMAZ tarafından Üniversitemizde 10 engelli öğrencinin engeline ve bölümlerine göre dağılımı bilgisi paylaşılmıştır. Toplantıda Yapı ve Teknik İşler Daire Başkan V. Ahmet HASDAL’dan fiziki mekanların iyileştirilmesine yönelik 2020-2021 yılına ait yapılan faaliyetlerin raporu talep edilmiştir. Toplantıda 3 Aralık “Dünya Engelliler Günü” için her yıl en az bir etkinliğin düzenlenmesi kararı alınmıştır.

ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ 2019 YILI FAALİYETLERİ

1- Üniversitemizin ana web sayfasında engelliler için bir bölüm oluşturulmuştur. Bu sayfada, faydalı linkler, engelli öğrenci ve gönüllü öğrenci başvuru formları yer almaktadır.

2- Engelli konusunda farkındalığını artırmak amacıyla üniversitemizde Şubat- Mart  ayı içerisinde  Engelsiz Film İzliyoruz kapsamında Breathe/Nefes, My Left Foot/ Sol Ayağım ve Taare Zameen Par/Her Çocuk Özeldir isimli  3 film gösterimi yapıldı.

3- 25.03.2019 tarihinde Milli Eğitim Genel Müdürlüğü desteği ile Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü görme engelli öğrencisinin isteği olan Bilgisayar Yazılım Programı sağlandı ve bu öğrencinin annesine mezuniyet töreninde diploma verildi.

4- Engelli Birimi üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Füsun KOCATÜRK, 15.05.2019 tarihinde Yüksek Öğretimde Engelsiz Program Çalıştayı’na katıldı.

5- 02.05.2019 tarihinde Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından Şehit Yiğitcan Özel Eğitim ve Uygulama Okulu öğrencileri ile 23 Nisan Şenliği töreni Üniversitemizde düzenlendi.

6- 22 Mayıs 2019 tarihinde Üniversitemizde Türkiye Engelli Milli Boccia Takımı ile Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok etkinliği düzenlendi.

7- 23.05.2019 tarihli Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunun tespit raporundaki eksiklikler üst yönetime bildirildi.

8- 27.06.2019’ da Üniversite Tanıtım Komisyonu işbirliği ile Üniversitemiz Katoloğunda  Engelli Öğrenci Birimi ile ilgili faaliyet bilgilerinin yer alması ve kayıt günlerinde Engelli Birimine stand açılması sağlandı.

9- 31.07.2019 Türkiye Engelli Milli Boccia Takımı üyelerinden Öner Özbıyık’ın şampiyona hazırlanması için Baldoktü Spor Salonunu kullanımı sağlandı.

10- Engelli Öğrenci Birimi 04.11.2019 tarihli Rektörlük Makamının Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği doğrultusunda istemiş olduğu düzenlemelerin Üniversite Dekanlıklarına iletilmesi sağlandı.

11- 2018 yılında Engelli Öğrenci Birimi tarafından hazırlanan kampüs binalarının fiziksel yapı erişilebilirliğini değerlendirme ve fiziki yapı envanteri doğrultusunda bazı iyileştirmeler yapıldı.

Bunlar;

Üniversitenin tüm birimlerinde görme engelliler için hissedilebilir yüzey uygulaması yapıldı.

Asansörlerde sesli uyarı sistemi ve Braille Alfabesi kuruldu.

Engelli tuvaletlerinde uyarı sistemi takıldı.

Pencere önlerine korkuluklar yapıldı.

Engelli araç parkları oluşturuldu.

Birim girişlerindeki engelli rampaları eksiklikleri giderilip gerekli düzeltmeler yapıldı.

12- Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü engelli öğrencisinin Üniversite Tarih Külübü tarafından yapılan Bir Mont Bir Bot Bir Tebessüm Kermesi’nin düzenlenmesinde aktif  görev alması sağlandı.

13- Engelli Öğrenci Birimi tarafından Engelli Öğrenci Birimi Yönergesi hazırlanarak Rektörlük Makamına sunuldu.

14- 08.10.2019 tarihinde Üniversitemizde  Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından Serebral Palsi Farkındalık Etkinliği düzenlendi.

ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ 2018 YILI FAALİYETLERİ

-Üniversitemizin yenilenen ana web sayfasında engelliler için bir bölüm oluşturulması için girişimde bulunulmuş ve sayfanın hazırlanması sağlanmıştır. Web sayfasında birimin kuruluşu, çalışma biçimi, birim görevlileri birimin aktiviteleri, duyurular, faydalı linkler ve başvuru formları yer almaktadır. 

E-posta : engelsiz@nny.edu.tr

- Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul TAŞ’ın koordinatörlüğünde üniversitemizdeki engelli öğrenciler ile birlikte kahvaltı planlanmıştır.

- Engelli öğrencilerin sınavlarda zorluk yaşamamaları için eğitim gördükleri bölüm öğretim üyeleri tarafından sınav kağıdı’nın özel hazırlanması, ek süre verilmesi gibi kolaylıklar sağlanmıştır.

-Psikolojik ve Rehberlik Birimine başvuran öğrencilere psikolojik danışmanlık yardımı verilmesi sağlanmıştır.

- Görme engeli öğrencinin derslere ve sınavlara uyumu ili ilgili çalışmalar yapılmıştır.  Bu doğrultuda görme engelli öğrencinin aldığı her derste öğretim elemanları bilgilendirilmektedir. İlgili öğretim elemanları ders anlatım sırasında ve ders sonrasında öğrencinin aktarılan içeriği takip edip etmediğini sorgulamakta ve derslerde ses kaydı almasına izin verilmektedir. Görsel içerik ve grafiklerde yaşanan sorunlarda alüminyum folyo üzerine grafikler tersten bastırılarak çizilmekte ve öğrencinin kabartma çizgilerini parmaklarıyla hissetmesi ve grafik yönünü takip etmesi sağlanmaktadır. Bu süreçte ders içeriği grafiği anlaması için özet olarak tekrar edilmektedir. Ayrıca, mantar tahta üzerinde harita iğneleri ve paket lastikleri kullanılarak normal dağılım eğrisi gibi teknik çizimler sunulmakta ve açıklanmaktadır.  Sınavlarda görsel materyal içeren soru sayısı en aza indirgenmeye çalışılmaktadır. Grafik ve tablo olmayan sınavlarda, diğer öğrencilerle eşzamanlı olarak ayrı bir sınıfta sınav yapılmaktadır.  Çoktan seçmeli sınavlarda sorular ve seçenekler okunmakta ve öğrencinin cevapları cevap anahtarına işaretlenmektedir. Klasik sınavlarda sorular sözel olarak sorulmakta ve cevabı yazıya aktarılmaktadır. Grafik ve tablo olan sınavlarda,  alüminyum folyo veya mantar tablolar kullanılmakta ve öğrencinin cevapları sınav kağıdı’na not edilmektedir. Sınav kağıtları ilgili dersin hocasına teslim edilmektedir.

- Engelli Birimi üyelerinden Doç. Dr. Fatih ERTUGAY 15 Mayıs 2018 tarihinde YÖK’te yapılan Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni ve Engelsiz Eğitim Çalıştayına katılmıştır. 

 - Engelli Birimi Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Füsun KOCATÜRK 17.10.2018 tarihinde Ankara’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Erişilebilir Üniversiteler Seminerleri’nin’ sonuncusuna katılmıştır.

 -Birim Üyeleri 04.12.2018 tarihinde Erciyes Üniversitesi tarafından düzenlenen Özkar Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencilerinin gösterisi ve Adem Kuyumcu'nun seminerine katılmıştır.

-03 Aralık 2016 tarihinde Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri ‘Engeller Paylasinca Yıkılır’ temasıyla Şehit Yiğitcan Çiga Özel Eğitim Okulunda etkinlik düzenlemiştir.

-05.12.2018 tarihinde İkstisadi ve İdari Bilimler  Fakültesi öğretim üyesi
Dr.Öğr.Üyesi Damla MURSÜL’ün Proje Yönetimi Dersi kapsamında  Altı Nokta Körler Dernek Başkanı Akar DEMİR ‘Engellerimizle Mutluyuz Onlara ENGEL Olmayın’konulu seminer düzenlenmiştir.  

-07.12.2018 tarihinde   Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri ile ‘Sağlık Bilimleri Fakültesinde ‘Engelleri Farkedip Farkettirelim’ temasıyla bir etkinlik düzenlemiştir.